Poppen

Poppen

Deze les gingen we voor de verandering aan de gang met stof, naald en draad. Ik werd er meteen enthousiast van want toen ik kleiner was, heb ik mezelf daar uren mee vermaakt.

 

Allereerst werd er in de les aandacht besteed aan hoe de ontwikkeling in kijken naar kunst verloopt. Het belangrijkste hierin om mee te nemen in gedachten is dat kleuters vooral meegenomen willen worden in de fantasie en zichzelf daar volledig in kunnen verliezen. Hoe ouder een mens wordt, hoe meer het verlangt naar duidelijkheid en orde in kunst (meestal). Het is bijvoorbeeld zo dat jongere kinderen het geweldig vinden om een toneelstukje helemaal zelf te verzinnen, terwijl bijvoorbeeld kinderen in groep 8 veel waarde hechten aan een script en de bijbehorende richtlijnen.

 

De volgende doelen horen bij deze les:

  1. Je kunt een omschrijving geven van een aantal afzonderlijke beeldaspecten per categorie.
  2. Je kunt de werking van beeldaspecten in relatie brengen tot de inhoud van een beeld.
  3. Je kunt aangeven op welke manier beeldaspecten lessen BV op de basisschool kunnen verdiepen.

 

Klassikaal gingen we aan de slag met de vraag hoe we een voorbeeldles zouden kunnen versterken vanuit een beeldaspect en hoe we dat goed kunnen laten aansluiten bij de leeftijdsgroep van de kinderen waar je voor staat.

Allereerst is het belangrijk om te bekijken wat beeldaspecten precies zijn. Dit zijn namelijk onderdelen van het beeld waar het beeld uit opgemaakt is.

Hierbinnen zijn vijf categorieën:

  1. Vorm
  2. Compositie
  3. Textuur: bijvoorbeeld het gebruik van leer en stof bij elkaar.
  4. Kleur: bijvoorbeeld het contrast donker/licht
  5. Ruimte

De beeldaspecten geven als het ware inhoud en vorm aan een kunstwerk.

Voor de praktische opdracht van deze les gingen we aan de slag met het maken van poppen. Hierbij mochten we gebruik maken van stof, vilt, naald en draad. We waren aardig vrij in het ontwerpen van de pop en ik merk altijd dat ik dat fijn vind omdat ik dan niet wordt tegengehouden in m’n creativiteit. Ik heb er hierbij vooral op gelet wat voor kleuren ik mooi vind en wat er bij mijn kunstwerk past. Ik koos ervoor om een vis te maken en het leek me dan ook leuk om de basis van de vis blauw te maken en dan met felle kleurtjes te versieren om het een leuk visje te laten worden. Ik heb hier vooral gebruik gemaakt van het beeldaspect kleur, omdat ik vond dat de kleuren erg leuk bij elkaar pasten en elkaar ook versterkten in kleur. Dit gaf een extra dimensie aan de vis. Ook vond ik het leuk om de vis hele expressieve ogen te geven, net als bij de poppen van Bas Kosters. Tijdens de les merkte ik dat ik het echt weer vertrouwd vond voelen om in de weer te zijn met naald en draad en ook de steekjes lukten goed. Wat wat minder goed ging was het monteren van de schubjes van de vis. Het liefst had ik ze allemaal per stuk heel mooi op het visje vastgemaakt, maar daar had ik helaas geen tijd voor.

De beeldaspecten kunnen op de basisschool een handig hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat er wat meer dynamiek in kustwerken terug komt en er ook makkelijk wat meer

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *