Les één: kennismaken met drama

Les één: kennismaken met drama

De allereerste les van drama op de pabo… Als ik eerlijk ben wist ik niet zo heel goed wat ik moest verwachten en er kwamen al gauw beelden in m’n hoofd op dat we overtuigd nep moesten huilen op een podium. In het echt bleek zo’n les heel anders in z’n werk te gaan en daarom bespreek ik nu wat we in deze les voor dingen hebben gedaan. Naar mijn mening een hele leuke kennismaking met het vak drama!

  • Echoput
  • In tweetallen plaatsen uitbeelden
  • Koopman spelen
    • Ik ben…
    • Ik kom uit…
    • En ik handel in….\
  • Levende foto’s uitbeelden: je geeft twee groepen een afbeelding om zelf uit te beelden en dan gaan ze zelf aan de slag hoe ze de situatie gaan uitbeelden. Er is ook een jurygroep die bepaalt welke groep het leukst heeft uitgebeeld.

 

Handelsreiziger

De klas blijft evenals bij het locatie uitbeeldspel in twee rijen tegenover elkaar zitten. Het blijft het ene team/rij tegen het andere team/rij. In ieder team zit er een nummer 1, nummer 2, nummer 3 etc. De nummers 1 zitten tegenover elkaar, de nummers 2 ook en ga zo maar verder. De leerkracht nog één van de nummers, beide leerlingen staan op en lopen naar elkaar toe in het midden. Ze staan nog op ongeveer 60 cm. afstand van elkaar verwijderd.
Naast dat de leerkracht een cijfer noemt, noemt het ook een letter.
De leerlingen moeten zo snel mogelijk met deze letter drie vragen beantwoorden:
Ik heet …. (voornaam)
Ik kom uit …. (stad, provincie, land)
Ik handel in …. (zelfstandig naamwoord)

Vakinhoudelijk doel: Houding, mimiek, lichaam, creativiteit en de reflectie op het levende standbeeld. Je moet gaan ontdekken wat de andere groep heeft proberen uit te beelden.

Pedagogisch doel: Samenwerking. Binnen een minuut moet je een zo leuk mogelijk standbeeld hebben neergezet. Het leukste is als iedereen wat anders doet. Zo wordt je beeld het meest gevarieerd.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *