Kleien

Kleien

Afgelopen les zijn we bezig geweest met weer een ander soort materiaal. Toen we namelijk de klas  binnenkwamen, zagen we meteen waar we aan toe waren. We gaan namelijk met klei werken vandaag! Dat was lang geleden en ik moet eerlijk zeggen dat ik misschien in het begin eerst een klein beetje tegenzin voelde om mijn handen in de natte klei te begraven, maar toen ik er eenmaal mee begonnen was, vond ik het hartstikke leuk om te doen.

 

Allereerst de doelen van vandaag:

• Je kunt het productieve deel van een les uitdagend maken middels een open en controleerbare opdracht.
• Je kunt een (materiaal)technisch en een beeldend doel in een bestaande opdracht BV onderscheiden.
• Je kunt beeldende en technische doelen op elkaar af te stemmen die leiden tot een beeldend probleem.
• Je kunt de verschillende doelen van een beeldende opdracht verwerken in het reflectieve deel van de les.
In het begin van de les hebben we eerst een gesprek gevoerd over wat creativiteit is en wat mensen bij zichzelf en anderen onder creativiteit verstaan. Hier kwamen mooie antwoorden en vooral ook diverse antwoorden uit.
Als eerste opdracht hebben we een stempelplaat gemaakt met de klei. Je mocht zelf dingen uitkiezen om de stempelplaat te maken, zoals tandenborstels en mesjes bijvoorbeeld. Dit was een fijne opdracht om mee te beginnen, want zo ontdek je snel wat voor mogelijkheden er allemaal zijn met klei. Ook was het leuk om te experimenteren met gebruik van verschillende kleuren klei en daarmee patronen te maken.
Hierna hebben we met z’n allen een zelfportret gemaakt met klei. Ik vond dit best een lastige opdracht omdat een gezicht veel fijne kenmerken heeft en omdat ik nog niet zo heel goed met klei kan omgaan, vond ik het lastig om de details toe te voegen. Dit is een goede opdracht voor de middenbouw, omdat ze al wel bezig zijn met de realiteit na te maken, maar ze zitten nog niet zo heel erg vast aan het idee dat alles 100% moet kloppen, dus dat kunnen ze nog goed genoeg loslaten om daar geen frustratie over te krijgen.
Daarna mochten we aan de slag met de volgende opdracht: namelijk het maken van een dier in klei, rekening houdend met dat er beweging in het beeld moet zitten. Het was ook het handigst om dit meteen uit een stuk klei te maken, zodat je niet hoeft te likken aan de klei (haha!) om het weer aan elkaar te maken. Dit vond ik van tevoren een uitdaging, maar het is me wel gelukt. Ook vond ik het leuk om te denken aan structuur, dus ik heb m’n dino ook schubben en puntige uitsteeksels gegeven.
Ik heb ervoor gekozen om een dinosaurus te maken, onderstaand het resultaat.
Hierna zijn we ook aan de slag gegaan om een huttendorp te maken, wat we dus met z’n allen deden. Uiteindelijk hebben we met z’n allen een schattig dorpje gebouwd. Hierbij moesten we goed op de techniek letten hoe de verschillende stukken klei aan elkaar bevestigd moeten worden. We maakten eerste een bakje met slib, waar we de verschillende onderdelen mee konden plakken, als je eerst de oppervlaktes hebt ingekerfd. We waren dus bezig met het materiaal technische doel. Ook was het zaak om de hut niet te zwaar te maken, want dan stortte de boom in. Om dit aan te passen voor de verschillende groepen kun je verschillende criteria geven aan de opdrachten, zoals dat de boomhutten een deur en ramen moeten hebben, of dat ze ook trappen en meerdere vertrekken moeten hebben.
Al met al hebben we allemaal inspirerende dingen gemaakt en hebben we veel geleerd over wat voor technieken je toe kunt passen bij het werken met klei.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *