Tekenen

Tekenen

Deze les hebben wij aandacht besteed aan het beeldend vermogen en daarbij vooral de vraag waarom kinderen eigenlijk tekenen.

 

De doelen die bij deze les horen zijn:

• Je kunt 3 ontwikkelingsfasen van het beeldend vermogen bij kinderen benoemen.
• Je kunt vertellen hoe je binnen een fase het beeldend vermogen van kinderen verder kan stimuleren.
Als eerst hebben we deze les beelden memory gedaan. Er lagen tekeningen op tafels en die moesten we op volgorde leggen op ontwikkeling van de kinderen. Wat vooral handig was om op te letten is de onderwerpen waar de tekeningen over gaan en hoe netjes die tekeningen er uit zien. Op die manier konden we de tekeningen categoriseren.
Voor kinderen is tekenen een manier om je gevoelens uit te drukken en om de wereld beter te begrijpen. De wereld is een plaats met een hoog visueel vermogen. Hiervoor is het dus belangrijk om die beelden goed te kunnen lezen.
Er zijn verschillende periodes in het beeldend vermogen van kinderen:
  • 1,5-4 jaar: in deze periode zijn kinderen vooral bezig met krabbelen en materiaalhantering. Kinderen zijn hier erg gefocust op de fantasie en willen nog zeker niet per se iets werkelijks tekenen.
  • 5-8 jaar: kinderen beginnen de gecodeerde werkelijkheid te ontdekken. Ze leren hierbij de basissymbolen en hoe de basis structuren te tekenen zijn. De kinderen beginnen het leuk te vinden om te tekenen zoals de werkelijkheid er ook echt uit ziet.
  • 9-15 jaar: de kinderen zijn nu bezig met de zichtbare werkelijkheid. Ze willen hier dus alles zo realistisch mogelijk tekenen. En voor voor kinderen is dit een demotiverend feit, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze dat niet precies goed “kunnen”. Vaak resulteert dit er in dat kinderen helemaal met tekenen stoppen omdat ze er gefrustreerd van raken.

Het is bij deze fases belangrijk om te vermelden dat dit een maatstaf is en dat alle kinderen anders zijn, dus niet erg als ze in een andere fase zitten dan zou “moeten’.

Hierbij hebben we dus ook het eerste doel van de les behaald.

We mochten deze les kiezen uit drie opdrachten:

  1. Onderbouw: sporen maken: met verf, ecoline, krijt, stift en potlood mag je experimenteren om dingen te creëren. We mochten ons helemaal inleven in de kleuters en los gaan met onze fantasie.
  2. Middenbouw: slaapkamernachtdieren tekenen met krijt en inkt. Hierbij mochten we een expressief slaapkamernachtdier maken op een plek in je kamer.
  3. Bovenbouw: plaatjes overtrekken uit tijdschriften. Hierbij mochten we zelf mooie plaatjes zoeken in tijdschriften en dan een bakpapiertje daar erbovenop leggen. Met een pen kon je dan de contouren van de uitgekozen plaatjes overtrekken. Het leuke was is dat je dan de combinatie kunt maken van verschillende plaatjes en dat op een papiertje kunt samenvoegen. Ik ben zelf op zoek gegaan naar plaatjes van planten en dat heb ik gecombineerd. Op verschillende pagina’s heb ik verschillende planten gevonden en die op een blad samengevoegd. Bij deze opdracht wordt er dus rekening gehouden met dat kinderen in de bovenbouw graag realistische beelden maken.

Onderstaand is het eindresultaat van mijn werk.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *